2010

24. bryg 20. april 2010 "Belgisk Ale"

Forberedelse

Et impulsbryg, vejeret var godt og jeg havde fri.

En øl baseret på Maris Otter og lidt Munich.

First Gold som bitterhumle og Bramling som aroma humle.

Havde ikke nogen belgisk gærtype så jeg håber at aromahumlen kan bidrage med lidt gode noter.

 

Brygdag

Mit nye fastmonteret filter virkede godt, tror at slidserne skal vende op næste gang.

Brygtiden var på 6 timer (incl. oprydning) hvilket var hurtigt.

Effektiviteten var kun på 65 % ØV.

Tilsatte lidt brun farin og OG kom "op" på 1061

Gærer lystigt på Safale us-05

 

Stukket om den 30. april og G på 1009, så den er nok færdig:

Forventet alkohol 6,9 %

 

8. maj 2010

så kom den på flaske, alkohol er på 6,9%

Bedømmelse:

Dette bryg er ikke så vellykket med hensyn farve:

Er langt fra en belgisk type og øllen skal vist ikke præsenteres for andre.

 

25. bryg 22. april 2010 "Jubilæumsbryg"

Forberedelse

Jeg har købt en ny maltkværn af mærket Corona, den er jeg ret tilfreds med.

Brygget er en variant af min julebryg men uden koriander.

I stedet har jeg tilsat 5 gram engelsk lakrids.

Ikke alt lakridsen var opløst, der lå lidt på bunde af mælkespanden da jeg skulle gøre den ren.

Der står nu 18 liter og gærer lystigt efter få timer (us-95)

Den er mæsket ved 66 grader.

Typen er en porter med middel humle.

Igen var der ikke så god effektivitet men.....

NU! ved jeg hvor jeg skal sætte ind .

OG 1063

Stukket om den 30. april og 1015.

Forventet alkohol 6,4 %

Der var en fin antydning af lakrids, så det blev ikke nødvendigt at tilsætte mere.

 

8. maj 2010

Så kom den på flaske, alkohol er på 6,4%

 

29 maj 2010

Der lugtede lidt af øl på første sal..... det er så første gang at jeg har konstrueret en flaskegranat.

Det er vel ok efter 25 bryg :-D

Har åbnet en øl men det lader ikke til at det er et generelt problem for dette bryg.

Bedømmelse:

Er sådan set tilfreds med dette bryg, den er ikke så vel karboneret men en øl som godt kan tages med til smagning i Hillerød Bryglaug.

 

Forberedelse

Jeg har lavet en lager oversigt og er begyndt at planlægge mine bryg og det hjælper mig meget med hensyn til indkøb.

Det forlyder at Maltbazaren måske flytter til Rødovre, det ville glæde mig meget.

26. bryg 8. maj 2010 "Tysk" Hvedeøl

Så blev det tid til en hvedeøl, som kan drikkes til sommer.

igen var der lidt rod med min målinger og hveden drillede mig lidt.

Anvendte pilsnermalt (50%) i modsætning til MarisOttar som jeg plejer og selvfølgelig 50% hvede.

Den bliver en anesle mere humlet end typen foreskriver, men ellers er der ikke tilsat andre smagsgivende ting.

Bitterhumle er Hallentower og aromahumle er Bobek.

Gærer lystigt på safbrew wb-06 efter få timer.

Forventet alkohol omkring pilsnerstyrke.

 

18. maj 2010

Stukket om, meget fin farve ligner da en hvedeøl, dufter fint.

 

23. maj 2010

På flaske. Fik skvulpet lidt for meget med den sidste rest i spanden så jeg måtte undlade at tappe de sidste 3 liter. Da jeg havde puttet karbonerings sukkere i spanden, betyder det at denne øl sikkert bliver rigeligt karboneret, omkring 9 gram sukker pr. liter.

Smager ganske udemærket.

27. bryg 14. maj 2010 GIPA

Forberedelse

Jeg har "læst op" på processen og forskellen på batch- og flysparge.

Se tråden i Håndbrygforum her. (link mangler)

Er da blevet en del klogere og opnåede en effekitivitet på 70%

 

Brygdag

Har brygget en Engelsk IPA og tilsatte en smule Black Malt da jeg altså har lidt svært ved at få en god farve på de lyse øl.

OG landede på 1049 så det blev igen til en øl omkring pilsnerstyrke.

Nogle tal der skal huskes:

4 kilo malt

Indmæsket med 11 liter vand 78-80 grader.

Urt første, 7 liter

Malten "beholdte" 4 liter.

Udmæskede med 7 liter kogende vand, opnåede 78 grader.

Eftergyede med 7,5 liter vand men det burde nok have været 8 liter.

Opsamlet urt næsten 21 liter, til gæring næsten 18 liter.

Svindet ved en times kogning er 13-14 %

Sukkerindholdet øges derved med ca. 17.5 %

 

24. maj 2010

Stukket om og tilsat 20 gram Bobek humle (dry hop)

G målt til 1009 så vi lander da på omkring 5,3 %

 

16. juni 2010

På flaske denne dag FG 1008 alkohol på 5,4 %

28. bryg 16 juni 2010 Hvedeøl

Brygdag

Bryggede en hvedøl efter samme opskrift som bryg 26, med en anelse ændring i humleprofilen da jeg var løbet tør for Bobek.

Maltmængden var øget til 5,7 kilo, det er lidt i overkanten af hvad jeg har plads til men det gik. Da jeg skulle udmæske måtte jeg tappe urt af og koge det op. Ført tilbage øgede det temperaturen til de forventede 78 grader.

Anvendte batchspargning (3 batch) 13+10+11 liter

Tappet 27 liter 1043

Humlekogt til 22 liter 1050

Gærer på Safbrew WB -06

 

25. juni 2010

Stukket om, dufter ganske godt.

 

19. juli 2010

Så kom den på flaske FG 1008 hvilket giver en styrke på 5,6%

 

29. bryg 23. juli 2010 Julebryg

Jeg bryggede en variation af min julebryg fra 2009, bryg nr. 19.

Denne gang med:

4 gram hele og tørrede koriander

2 gram stjerneanis frø

4 gram engelsk lakrids

500 gram brun farin for at kompenserer for en lidt lavt udbytte.

OG på 1062 og den bobler lystigt på en S-04.

 

4. august 2010

Stukket om denne dag.

 

22. august 2010

Så kom den på flaske, bagerst i skuret fandt jeg en kasse med rene Brøckhouse flasker, dem med patentprop.

Smadrede det ene af mine flydevægte, godt at der er et reserve.

FG 1011 som giver en alkohol procent på 6,8.

30. bryg 5. august 2010

En Engelsk Pale Ale med Marris Otter og en lille smule chokolade malt for at give den lidt farve.

Humle er Northdown og den gærer på Safale S-04 som gerne skule give en styrke på 5,5 %

 

14. august 2010

Stukket om, dejlig duft.

 

14. september 2010

Så er den på flaske, sukker tilsat direkte i flasken.

Alkohol 5+ %

 

31. bryg 14. august 2010

En Engelsk Pale Ale og denne gang er der kun brugt Marris Otter.

Humle er Northdown og Amarillo

Gærer på Safale S-04 som gerne skulle give en styrke på 5,5 %

 

22.august 2010

Stukket om, lader til at det bliver en god øl, dufter dejligt og farven er nok det mest lyse jeg har brygget, ikke som pilsner men næsten.

I gærkagen sås en lys substands, nærmes som kagecreme som ikke er helt stift. Protein rester???????

 

15. september 2010

Så er den på flaske, sukker tilsat direkte i flasken.

Alkohol 5+ %