5. bryg Belgisk Dubbel 6,3%
Forberedelse
Jeg har i noget tid overvejet også at brygge alene.
Det er der flere grunde til:
-Det er lettere at finde en tid der passer. (det har været svært at finde tid sammen med de 2 andre)
-afprøvning af mit opfinder gén.
-at følge processen fra start til slut, tidligere foregik gæringen hos en kammerat.
-på en eller anden måde er det rart selv at samle erfaringer.
Minus er det hyggelige samvær sammen med Klaus og Casper.
Derfor betyder min nye status som "selvstændig" at jeg fortsat vil brygge sammen med de 2 når vi alle kan finde tid.
Måske kan vi med mit anlæg brygge større portioner sammen, eller lave 2 bryg pr. gang.
Teknisk information
Boil Volume 20 liter
Varmeenheden er fra en kogekedel med en effekt på 2000w
Tilslutning sker med et PC strømkabel som passer til stikket på varmeenheden som er beskyttet af en plastdåse, sat fast med patentbånd.
Chiller er håndrullet, virker tilfredsstillende. 16 liter nedkølet til 20c. på 25 minutter.
Brygaften
Jeg havde besluttet at prøve igen med den Dubbel vi lavede ved 3. bryg.
Den er tilpasset lidt, da det ikke var muligt at få helt de samme typer malt og humle der hvor jeg handlede.
Smack af gær gik ikke helt som planlagt, da den ene pose stadig var hel.
Puttede det hele i en halv liter kogt og afkølet vand samt 100g sukker.
På brygdagen var der meget lidt aktivitet, men med en S-04 i baghånden startede brygningen. Der blev ikke brug for den S-04
Opdatering
Omstukket efter 10 dage OG faldet til 1020
I gærrøret er der en 12 års Chivas, jeg bryder mig ikke om Whisky og den har sikkert stået i skabet i mere end 10 år.
Opdatering 20. maj 2008
Flasket, OG viste stadig 1020. Der har sikkert været en fejl i min aflæsning for en senere kontrol aflæsning viste 1014.
Der havde jeg flasket med 85. gram sukker og lidt afkølet kogt vand.
Alc.% 6,4
Status 7. juni 2008:
Kunne ikke vente, så en flaske blev knappet op i går.
Havde delt en Skands New Stout med Ulla. Hun bemærkede at min udgave Belgisk Dubbel havde samme lidt sødlige duft.
Er meget tilfreds med skumdannelsen, står flot, falder hurtigt til ca. 0.5 centimeter hvor det holder sig utrolig længe og efterlader lidt flotte gardiner på kanten af glasset.
Den er relativ sød at denne type at være, måske restsødmen kan omsættes til en lidt bedre karbonering?
Sødmen er måske det man beskriver som rosiner, er tilpas maltet og sødmen efterfølges af lidt friskhed.
Jeg er sgu meget tilfreds!
Har senere smagt den nogle gange, er sgu stadig tilfreds.
6. bryg 23. maj 2008 Gentagelse af succesbryggen GIPA
Forberedelse:
Denne gang bryggede jeg sammen med Casper.
Klavs med en højgravid hustru havde valgt at springe over.
Det var nu godt for midt i bryggen ringede han og fortalte at fødslen havde resulteret i en velskabt dreng.
Udstyret var lidt spredt, så det var samlet ind, malt og diverse var hjemkommet.
Har fundet en god malt pusher...........
Casper ville denne gang være lidt økologisk, nemlig at genbruge opsamlet regnvand til at køle urten med.
Dette udstyr skulle lige modificeres.
Ulrik skulle afprøve et nyt hævert system.
Brygaften
Vi havde valgt at male vores malt finere end vi plejer.
Det blev desværre for fint, med stock til følge.
Mæskningen forløb meget flot 68c konstant i køletasken.
Sparging gav naturligvis problemer, varierende temperatur, men
inden for det acceptable.
En lidt uklar urt blev opsamlet, med sug, pumpe og for meget omrøring.
Rune kikkede forbi og lærte os det lille trick at klemme slangen sammen
og mindske gennemløbet. På den måde kan man fastholde undertrykket
i slangen, men det kræver toldmodighed. Heldigvis havde Casper
noget godt øl vi kunne nyde imens.
ENDNU ET TERMOMETER ER KAPUT, DET ER
NR. 4 DER ER GÅET I STYKKER FOR OS!!!!
24. maj 2008:
SMS fra Casper: Det bobler godt.
4. juni 2008
Omstukket og tørhumle tilsat.
En erfaring rigere blev vi også denne gang, hanen var ikke
skruet ordentlig på, så der blev spilde lidt øl på gulvet.
Resultat: 22 liter med en OG på 1073, sat til gæring med en S-04
24. juni 2008
Tappet på flaske
OG 1014 = 7.6 %
7. bryg 30. maj 2008 GIPA igen
Forberedelse
Denne gang bryggede jeg sammen med Casper.
Vi havde alt klar og kom fint i gang.
Brygaften
Vi havde valgt at male vores malt grov og endte med en OG på 1061, næste gang skal vi finde en middelvej.
Mæskningen forløb igen flot.
1 sparging, og de efterfølgende gik fint, men vi mangler erfaring så vi kan ramme temperaturen mere præcist, frem for at hælde næsten kogende vand eller koldt vand i køletasken for at regulerer til den rette temperatur på 78 grader.
Urt blev opsamlet, stille og roligt, syntes lidt uklar selv om vi havde gjort os umage.
I slutningen af humlekogningen sås nogle meget porøse flager som flød rundt, troede at der var gået hul på en humlesok, men det var ikke tilfældet. Hvad var det så?
25 liter sat til gæring på en S-04
31. maj 2008
Gæringen startede pludselig denne eftermiddag.
12. juni 2008
Omstukket og tørhumle tilsat, havde desværre ikke nok humle.
Resten tilsættes torsdag eller fredag.
24. juni 2008
Tappet på flaske.
FG 1012
22. juli 2008
Prøvesmagt denne dag. Er mere mørk end bryg nr. 1 som er vores referencebryg. (den var vi meget tilfreds med)
Er nok lidt for humlet, men det fortager sig sikkert.
Skumdannelsen er fin, men falder hurtigt.
Der er ikke meget kulsyre i, dette er vist noget vi skal til at arbejde med.
Slet ikke som bryg nr. 2, men bestemt ikke dårlig
Er vist en øl som skal ligge nogle måneder.
8. bryg 5 juni 2008 Super Dubbel
Forberedelse
Alt er klar i skuret.
Maltkværnen skal hentes hos Casper og så skal jeg reducerer mellemrummet mellem valserne.
Brygdag
Denne brygdag var min egen.
Valsede med 1.6 mm. hvilke ikke gav problemer med at dræne urten fra.
Resultatet af mæskningen var 21.5 liter
OG (efter kogning) var på 1069 Malt udgjorde godt 5,3 kilo.
Der blev tilsat 4 skærme hyldeblomst de sidste 10 min.
16 liter sat til gæring som startede efter 4 timer.
Problem
Mit koge setup, svigtede. Termostaten i varmelegemet drillede, så de små og store gryder måtte frem da der skulle koges humle.
Casper kom heldigvis forbi, og han fiksede min kedel, så den er klar til at koge igen.
Erfaringer
Skal valse med 1.4 næste gang?
Sparge vandet skal nok hæves til 92c
Spændings regulator er bestilt hos RS, Vibevej NV.
Forventer at kunne justerer de 2000w lidt ned, da humle kogninger er meget voldsom, med stort tab til følge og det giver også mulighed for at holde temperaturen på spargevandet, uden at skulle tænde og slukke hele tiden.
15. juni 2008
Stukket om denne dag. FG 1012 hvilket betyder at den nærmer sig 7.5 % alkohol. Spændende om den er gæret i bund?
21 juni 2008
Tappe på flaske, næsten 16 liter med en alc% på 7,7 FG 1010
22. juni 2008
Smagt denne dag
Ingen spor af hyld, ØV... men en snert af friskhed, måske er det hyld?
Pænt skum som dog forsvinder hurtigt.
Sødlig maltet smag, lidt flad i forhold til bryg nr. 5.
Med så kort tid på flaske, håber jeg at den bliver bedre.
9. bryg 9. juli 2008 Super Dubbel (igen)
Forberedelse
Alt var klar også min nyindkøbte effekt regulator.
Ved ikke om det er nødvendigt, men da jeg har en ventilator
fra en gammel PC har jeg sat lidt køling på.
Brygdag
Alt forløb planmæssigt, særligt min ny indkøbte effekt regulator bestod sin prøve.
Der er står nu 18 liter, venter at gæringen snart starter.
18 liter er hvad jeg maksimalt kan have i min gryde, når der også skal være plads til humleposer og chiller.
OG er på 1064 med en forventet alc. % på lige under 7.
Stadig en fin % på trods af at der er 2 liter urt mere end bryg nr. 8
Jeg har anvendt samme kvantum malt, godt 5.3 kilo
Har trukket alt den urt ud, som jeg har plads til, samt ekstra til at kompensere for fordampning.
Manglede lidt humle, men tænker at tørhumle ved anden fermentering.
Tilbage på "lageret" er der en del malt, som skal anvendes til et restbryg, sikkert en porter.
22. juli 2008
Stukket om denne dag.
Har været på ferie, glemte alt om at købe humle, så ingen tørhumling.
Min plan om at lave 3 identiske bryg holdt ikke helt.
Hyld i den anden, for lidt humle i den tredje, samt eksperimenter med effektivitet.
Men alle 3 bryg har udgangspunkt i samme grund opskrift.
5. august 2008
På flaske denne dag, 31 flasker af 0.5 liter.
FG målt til 1010, virkede ikke så sød som de andre.
Godt at den fik mere tid på anden fermentering.
Denne gang tilsat jeg sukker direkte i flasken, 6. gram pr. liter.
Fik den gode idé at mærke de sidste flasker, der er sikkert lidt bundfald i dem, men de kan bruges til første og anden prøvesmagning.
10. bryg: 20. september 2008 Ulriks Altbier
Forberedelse
Der var tale om et "restbryg"
Manglede kun humle og gær.
Jeg har valgt at lave en Altbier, den skal gære ved ca. 18 grader,
hvilket passer godt til årstiden og rum temperaturen.
Brygdag
Det meste gik godt, havde dog (igen) problem med at nå de
78 grader ved udmæskning.
Jeg anvender jo John Palmers metode og mæsker i en køletaske.
Har tidligere lavet en fejl ved 2. spargning, (3. hold vand) men nu
eftergyder jeg med 78 grader varmt vand og holder et vand spejl lige over malten.
Anden spargning gik derfor helt fint, kompenserede ved at hæve temperaturen på spargevandet til 82 grader, da masken kun var omkring 74 grader.
Kværnede alt malten ved 1,4 mm. Spargning helt uden problemer, dog faldt temperaturen meget i mæskekaret.
Effektivitet 70%
Startede ud med 21 liter urt med en boil gravity 1053
Kogt ned til godt 17 liter med en OG på 1063 hvilket er lidt for højt til typen
Tror at jeg har lidt at hente på effektiviteten, men jeg er ellers godt tilfreds.
Har nu styr på mængde, metode og fordampning.
Der var dog lige et problem med gæren eller med min tålmodighed.
Trods vellykket smack, var posen helt flad, gærstarter var ligeledes uden liv.
Ingen aktivitet i gærrøret efter 18 timer, så jeg puttede lige en S-04 for en sikkerheds skyld.
29. september 2008
Stukket om denne dag.
Gæringen er forløbet som normalt, trods problemer i starten.
19. oktober 2008
15 liter på flaske denne dag,.
FG 1011 giver en alc. % på 6,7
11. bryg 29. september 2008 Foreign Stout.
Forberedelse
Der var egentligt tale om et restbryg, men jeg supplerede med lid nyindkøbt malt og lidt fra fjernlageret hos Casper.
Har ikke begreb om opskrifter, men den faldt ud til fordel for en Foreign Stout på BeerCalc, med lidt få justeringer.
Har bla. brugt 200 g. røgmalt og holdt lidt igen med humlen.
Gæren er en S-04
Gær starteren var perfekt.
Brygdag
Bryggede igen i gården, det er lidt som at lave mad over bål, rigtig hyggeligt.
Kværnede på 1.4 mm. Der var på et tidspunkt tendens til stockmash, skyldes måske der var en del choko malt og andre hårde/porøse typer.
Holder dog fast i de 1.4 mm.
Mæskevandet blev hævet fra 76 grader til 78 grader, da den knuste malt kun var 12 grader varm.
Temperaturen i mæskespanden blev som forventet 68 grader, anvendt ca. 12 liter vand.
Et generelt problem er at nå de 78 grader i spanden, inden den endelige spargning,
Første spargevand var derfor hævet til 93 grader, malten kom kun op på godt 74 grader.
Gad vide hvad den høje temperatur på 93 grader gør ved malten??????
Den endelige spargning foregik ved ca. 80 graders vand temperatur.
Opsamlede 21 liter urt før humlekogning. BG 1051, tror jeg nok.
18 liter sat til gæring med en OG 1067
At der blev en liter mere ud af det end sidst, skyldes at jeg ikke kogte så voldsomt.
Et svind på 13 % er vel OK, men skulle det så kunne sammenlignes på forskellen mellem BG og OG?
Tal der skal huskes:
Urt opsamlet 21 liter + kvavent som ikke blev brugt. OG på denne 1023
Humlekogninge begynder med ca. 19 liter urt, resten spædes til under vejs.
Efter en times mæskning var temperaturen lige over 67 grader i midten af køletasken.
I siderne var den omkring 63,5, hvilket tyder på at jeg skal isolerer min køletaske eller købe en ny.
12 grader målt i den tørre malt, så hæves mæskevandet til 78 grader.
Urt til gæring 18 liter.
7. oktober 2008
Stukket om denne dag.
Virker tør i smagen.
20. oktober 2008
Så er denne mørke øl på flaske.
OG på 1012 giver en alc. på 7%
De 200 g. røgmalt tyder på at være en passende mængde, der er en tydelig smag af røg.
22. november 2008
Har nu smagt denne øl 2 gange, karboneringen er minimal, men måske den skal have lidt mere tid.
Min oplevelse af smagen er, at den virker tilpas rund og med en rest sødme som efterfølges af tydelig røg smag, som heldigvis ikke for kraftig. Øllen efterlader en vis tørhed i munden.
Det kunne godt blive en øl jeg vil brygge igen.
12. bryg 1. november 2008 Engelsk Pale Ale
Forberedelse
Tanken med denne øl var at lave en "hverdagsøl"
Altså en øl med pilsnerstyrke, få ingredienser og ingen skrig til himlen om styrke, smag og humle.
"Konge malten" Maris Otter Pale Malt, kan jeg købe til en rimelig pris.
Cara Aroma er med bare for at få lidt aroma og farve.
Humlen er East Kent Golding. Engelsk humle til en Engelsk Pale Ale, 50 gram svarende til en halv pose, så resten bruges i næste bryg.
Gær (tørgær) er Danstar Windsor, S-04 kan også bruges.
Ingen gærstarter, bare kom posens indhold i urten.
Alt i alt en øl som er lige til at gå til til, uden de store forberedelser.
Prisen for denne øl er omkring 6,- literen (malt, gær og humle)
Brygdag
BeerCalc har jeg brugt til alle mine bryg, men har ikke gået så meget efter BG og OG, men været tilfreds med det, som der nu kom.
Denne gang gik jeg efter 18 liter urt til gærspanden og nu med en OG på 1046 og forvente alkohol procent på 4,6.
BG/21 liter var på 1040 og urten blev reduceret til knapt 18 liter med en OG på 1050, hvilket er helt fint, dog med en lidt højere alkohol procent til følge end forventet.
Hvis ellers jeg bruger BeerCalc rigtig, er der tale om en effektivitet på 78% (havde kalkuleret med 72%)
Alt i alt en rigtig god bryg dag.
11. november 2008
Stukket om denne dag.
18. november 2008
Flasket denne dag. FG på 1014. Udbyttet blev 15.5 liter. Alc. 5 %
Kunne måske godt have ladet den stå på spanden længere tid, og der var tilsyneladende ingen aktivitet, men da jeg tog låget af var der mange bobler, hvilket tyder på at der var lidt gang i den, men en FG på 1014 er OK.
Karboneret med 100g. sukker.
13. bryg 13. november 2008 Hillerød Bryglaug Imperial Porter
Forberedelse
Der er tale om gentagelse af et projekt som Hillerød Bryglaug lavede for 2 år siden.
Konceptet er at flere brygger efter den samme opskrift, efter et fælles indkøb af malt, humle og gær.
Der anvendes forskellige brygudstyr og der brygges selvstændigt.
Opskriften er ikke helt den samme som for 2. år siden, der er tale om en opskrift som blev brag i et Amerikansk håndbrygger forum for 8-10 år siden.
Brygdag
Brygget sammen med Casper i garagen.
Alt forløb faktisk godt, løb dog ind i et problem med meget langsomt gennemløb af urten.
Der var en del malt som var meget hårdt brændt, og ved knusningen efterlod det nærmest malten i atomer, trods gentagende forsøg på regulering af valserne.
Dette bryg varede 3 timer mere end vi havde forventet og satte virkelig vores tålmodighed på prøve.
Trods alt opsamlede vi 24 liter urt med en BG på knapt 1067.
Igen problemer med at nå de 78 grader, men det er der ikke noget at sige til, temperaturen faldt drastisk i køletasken under den lange filtrering.
Efter humlekogning blev urten reduceret til godt 18 liter urt med en OG på 1081 hvilket er meget passende.
Kan ikke lige hitte ud af det store svind på 6 liter, svarende til 25% det står ikke i forhold til BG og FG.
Der blev kogt noget over ved humlekogningen, men syntes ikke at det var så meget!
Det står nu og gærer.
26. november 2008
Stukket om denne dag.
Ringe aktivitet, gærkagen lå på bunden, lignede en natursvamp, bare mørkere.
Er lidt bekymret, men en smagsprøve var lovende.
16. december 2008.
Den er på flaske FG 1026 giver en 7% i alkohol styrke.
Ved ikke om den burde have stået længere på anden gæring, men 20 dage måtte være nok, særligt da der også skulle findes tid til flaskning inden jule travlheden for alvor satte ind.