14. bryg 18. april 2009 Pale Ale
Forberedelse.
Det var en gentagelse af konceptet "impulsbryg"
Hovedbestanddelen er Marris Ottar malt og der anvendes tørgær
Altså samme koncept som bryg nr. 12
Brygdag
Alt forløb planmæssigt.
Tiilsatte ekstra 50 g. Saaz humle som kogte med i en time:
Humlen var en åben pakke af ældre dato, så det.......
Vi ser hvordan det smager.
18 liter med en OG på 1052 gærer på et brev Windsor.
28. april 2009
Stukket om i dag, vægtfylde er på 1018. Normalt er jeg lige glad med disse målinger undervejs, men.......
6. maj 2009
På flaske denne dag, med 100 gram sukker.
16 liter som jeg plejer. FG 1014 giver en alc. på 5 % (5.016)
En prøve smagning lover godt, malten har fået modspil i lidt mere humle.
15. Bryg Ulriks hvedeøl
Forberedelse.
Jo, alt er på plads. Malt, gær og humle er indkøbt.
Brygdag
Min første hvedeøl, brygget på opfordring af min dejlige hustru, Ulla.
Fik nok kværnet malten lidt groft, det dér med hvede var lidt anderledes,
og jeg ville sikre mig at der var nok skaldele til filtreringen.
OG 1052, og udbyttet er lavere end jeg plejer, men det bliver til øl.
Ramte alle temperaturer i processen.
Gærer lystigt på 3056 Bavarian Wheat.
Egentlig er jeg ikke så meget for at putte alt mulig smagsgivende i mine bryg.
Det er ikke fordi jeg brygger efter den tyske lov fra 1516, kaldet Reinheitsgebot, men mange smags nuancer kan findes ved rigtig brug af malt, humle og gær.
Har eks. brygget gode Stout, uden tilsætning af lakrids og kaffe!!!!!
Hmmmm. TILSATTE ALLIGEVEL 10 GRAM TØRRET SØD APPELSINSKAL
►10. maj 2009
Ringe aktivitet i gærlåsen så jeg tænkte at den måske skulle stikkes om.
Vægtfylde målt til 1009, så nu kan den lige stå en uges tid og så skal den på flaske.
Dufter dejligt, som en hvedeøl skal.
16. maj 2009
På flaske denne dag, OG målt til 1008 hvilket giver en alkoholstyrke på 5,8.
Tilsat 150 gram sukker til karbonering.
De sædvanlige 16 liter er nu på flaske.
6. juni 2009
Ikke typisk hvede gul, markant skum og en markant bitter smag.
Når den kommer på glas dufter den som en hvedeøl, men der er altså en "kant" af noget røget/bittert.
Er det bitter tørret appelsin eller rester fra tidligere bryg?
16. bryg 31. maj 2009 Ulriks 2. Hvedeøl
Forberedelse.
Jo, alt er på plads. Malt, gær og humle er indkøbt.
Brygdag
Hmmmm...Egentlig en fin brygdag, lidt bøvl med strømforsyningen
til maltkværnen, og en humlesok hvor jeg havde glemt at binde
knude, men ellers gik det fint.
Min "gryde" er ikke så stor. Normalt sætter jeg 18 liter til gæring,
der ud over havde jeg opsamlet 7 kavent som jeg kogte ind til
5 liter. På spanden er nu godt 22 liter hvedeøl.
Ingen tilsætning af andre smagsgivende ting end malt, gær og
humle.
OG er på 1044
Gærer på Danstar Munich. Hvis den kommer ned på 1010 giver det en alc. % på 4.5
13. juni 2009
Stak den om for 6 dage siden og i dag er den så kommet på flaske.
FG 1007 alkohol 4,9 %
17. bryg 5. juni 2009 Ulriks Smoked Imperial Porter
Forberedelse.
Det lille lager af malt indgik i dette restbryg.
Brygdag
I alt 6 kilo malt, hvilket er i overkanten af hvad jeg har plads til i mit mæskekar.
Opnåede fint mæske temperatur, men tror ikke at der plads nok til at opnå mash out, da der skal en del vand til for at hæve temperaturen til 78 grader.
Denne erfaring har jeg dog til gode, der opstod stock mash, ikke bare uendelig langsomt gennemløb, der kom intet ud!
Der var en del mørk, ristet malt. Trods ihærdig forsøg på at valse groft endte det altså ikke godt
Dette og maltens beskaffenhed (noget har ligget ret længe) har indflydelse på en ret ringe effektivitet.
16 liter med en OG på 1056
Alligevel står der nu godt 18 liter og gærer på en Nottingham, da jeg har kogt 7 liter kavent ind til 2,5 liter.
Her er billeder af min nødopstilling da jeg skulle filtrerer urten fra.
Det fungerede fint, blev senere "modificeret" med yderligere 2 huller.
Er egentlig godt tilfreds med denne løsning, når det nu ikke kunne være anderledes.
13. juni 2009
Stukket om. 1015 så det bliver vist ok med styrken.
En lille smagsprøve tyder på, at det ikke er gået helt galt med brygget.
5. juli 2009
Så kom den på flaske FG 1013 giver en fin alkohol procent på 5,7.
Karboneret med 7 gram sukker/liter.
Tegner stadig godt både farve og smag er lovende, men nu skal den have lov og ligge til det bliver vinter.
18. bryg 14. august 2009 "Belgisk" Blonde
Forberedelse.
Har købt 25 kilo Fawcett Maris Ottar Pale Malt, min foretrukne basis malt, til en uhørt lav pris, et større parti er netop ankommet til DK, så kvaliteten er i top.
Resten er købt i Maltbazaren.
Totalt malt forbrug er 5,3 kilo og der tilsættes 250 gram sukker til sidst i kogningen.
Har hentet den store gryde hos Casper, i håbet om at udnyttelsen af malten er optimal.
Har kværnet malten med 1,7 millimeter mellem valserne, større afstand end jeg plejer, men det "føltes" rigtig.
Brygdag
Alt forløb godt, dog er 2000w i gryden lige i underkanten, men det gik fint..
Tidsforbruget er godt 6 timer og så er der lidt efterfølgende rengøring.
Data til eget brug.
5,3 kilo malt er en passende mængde.
Mæsket ved 65,7 grader målt i midten af spanden, efter en time var temperaturen kun faldet med 0,7 grader.
Mash out ved 80 grader, hvilket er lidt for højt, men havde ikke plads til at tilsætte koldt vand!
25 liter urt opsamlet, reduceret til 21,5 liter. Et svind på ca. 15%
(havde regnet med et større svind, derfor en noget tyndere urt en forventet)
Nedkølet på 40 minutter med et vandforbrug på ca. 150 liter
Vandet er opsamlet, bruges til rengøring og til blomster vanding.
Sparging endt ved 1023.
OG er på 1061, med en forventet alkohol procent på +5,7, så en stærk Belgisk Blonde bliver det altså ikke
Gæt tilsat ved en temperatur på 29 grader klokken 21.30, kraftig gæring i løbet af natten, gærrøret blæst tomt, så de 29 grader er ikke noget problem.
23. august 2009
Stukket om vægtfylde på 1017, og den næste uge bringer den sikker ned på de forventede 1015
28. august 2009
Så kom denne øl på flaske, FG 1016 giver en alkohol procent på 6. Det er helt fint.
19. bryg 28. august 2009 Ulriks Jul 2009
Alt i alt en perfekt brygdag, alle temperaturer overholdt. De forventede godt 18 liter sat til gæring med en OG på 1065.
Målinger som er relevante for min erfaringsdannelse:
Vægtfylde i sidste sjat 1017
Vægtfylde inden kogning (21,5 liter) 1054 øget til 1065 (tilsat 108 gram brun farin), tab under kogning ca. 3 liter. Forventet alkohol 5,6 %
17. september 2009
På flaske denne dag, FG 1016, giver en alkohol på 6,5%
En rar note af stjerne anis som lover godt for min først julebryg.
Assisterende brygger. 5. og 6. september 2009
Her deltog jeg på håndbrygger standen på Fuglebjerggaard (høstmarked)
Det er måske ikke på sin plads at medtage denne store oplevelse på min bryglog, da det ikke var mig som stod for brygningen, men derimod Niels Kildeskov og Poul Erik Sørensen begge fra Hillerød Bryglaug. Jeg syntes dog at denne dejlige weekend på en eller anden måde skal synliggøres.
Billederne her under er taget da vi stillede standen op lørdag morgen.
Lørdag bryggede Niels en mørk Tjekkisk pilsner og søndag bryggede Poul Erik en belgisk inspireret julebryg, et bryg som fik en radikal ændring af opskriften, da Per Kølster tilbød at vi kunne anvende frisk aromahumle. Der er tale om humle af typen Winge1.
Humlen, altså Winge1 (eller er det Winge 1) blev plukket i fællesskab søndag og anvendt få timer efter. Der er nu noget ganske særligt ved at plukke humle, som kan føres tilbage til professor Winges arbejde fra 1910 og så stå her i 2009 hvor de dyrkes på Fuglebjerggaard!
20. bryg 19. september 2009 Ulriks Jul #2 (Jule Stout)
Denne gang skulle Casper og jeg prøve at nå maksimum i forholdt til mængde, 7,3 kilo malt resulterede i en ukendt mængde urt (sikkert omkring 33 liter) som endte med 27 liter på gærspanden.
OG på 1057 hvilket er i underkanten af hvad vi havde forventet.
Vi justerede med lidt mere humle end planlagt, forventet IBU på 39.
Det blev en meget mørk øl, vi er vist i Stout klassen og en effektivitet på kun 64 %
Selve mæskningen gik fint, men ved mashout havde vi ikke plads til at hæve temperaturen helt op og hele molevitten måtte flyttes og vi anvendte "spand i spand" da vi siede urten fra, med et ukendt temperatur forløb til følge.
Læren for denne bryg er:
- at malt mængden skal nok være omkring 6,8 kilo.
- at "spand i spand" er et ret godt alternativ når der er stuck mash.
- at man skal være varsom med de meget mørke malte, det kan resultere i at mæsken sætter sig.
- der skal være et rimeligt forhold mellem væske og malt, altså at mæsken ikke må være for grødagtig, hellere som en tyk suppe.
- at ærgerrighed, som i alle andre af livets forhold, sjældent betaler sig.
Trods lidt problemer var det en dejlig brygdag, opståede problemer blev løst, og Casper fik lavet strøm til maltkværnen så vi i fremtiden ikke skal tænke på at lade batteriet op.
29. september 2009
Stukket om denne dag, en meget mørk udgave. En antydning af stjerne anis, tyder på at det ikke er for meget.
8. november 2009
Så kom denne øl på flaske. FG på 1022 er lidt højt, giver en restsødme som faktisk klæder denne øl.
Alkohol bliver på 4,6 % altså pilsner styrke.
21. bryg 26. september 2009 Engelsk IPA
Brygdag
En OK bryg dag, mæskning efter planen, dog en rimelig "vandet" mæsk, altså lidt tynd. Her taler jeg ikke om sukkerindholdet, men vandforholdet i forhold til malt.
Ved første aftapning var der næsten 10 liter!
Ingen billeder og ingen akutte problemer, og så alligevel.
JEG SKAL BLIVE BEDRE TIL AT FØRE LOGBOG!!!!!!!
Står nu i den situation at jeg faktisk ikke ved hvad OG (original gravity) er.
Første aflæsning var på 1066 og det var faktisk som forventet.
En senere kontrol aflæsning var på 1054!!! Her var urten faldet til 20 grader.
Et eller andet sted har jeg klumret i min måling
Boil gravity var målt til 1052 og det står i rimelig forhold til det først målte (1066)
Urt aftapningen stoppede ved 1025.
21 liter reduceret 18 liter som jeg plejer.
En lidt uklar urt er nu sat til gæring på en Nottingham fra Danstar.
Forventet alkohol mellem 5 og 7 %
27. september 2009
Gæring er startet stile og roligt, ingen tegn på stormgæring efter de første 24 timer.
Jeg har overvejet at købe et refraktormeter, men er ikke sikker på at det er en god investering.
Har i stedet kontroleret min flydevægt, den måler korrekt, i modsætning til min ny indkøbte flydevægt som måler 2 streger for meget.
Stukket om den 7. oktober.
Var på 1012 og jeg forventede egentlig at den var færdig gæret, men der har været god aktivitet i gærrøret de efterfølgende dage.
14. oktober 2009
På flaske FG 1010 Det vil sige alkohol er mellem 5,8 og 7,4 % når jeg tager hensyn til min fejl aflæsning.
Den virkede lidt uklar, smagte fint humlet og uden restsødme.
Karboneret med 106 gram sukker, 15.5 liter på flaske.
22. bryg 10. oktober 2009 Belgisk Pale ale
Forberedelse.
Har købt ind til en Belgisk Pale Ale, skulle afprøve dekotions mæskning, altså trinvis at hæve temperaturen ved at ud tage en portion og koge den i 20 minutter og føre den tilbage i mæsken.
Brygdag.
Det gik fint, men der er lidt mere arbejde ved at brygge på denne måde.
Tror ikke at det er en måde jeg vil bruge frem over.
Kogte urt i den store gryde, 27 liter reduceret til 21 liter som begyndte at gære efter 2 timer. OG 1069, men jeg har også tilsat 1 kilo lys kandis.
Forventet alkohol på 6.9 %
Humlet med 100 gram Bobek som bitter humle, ingen aromahumle.
Bliver måske lidt mere humlet end typen skal, men lad os nu se.
Stukket om den 18. oktober.
Gæringen var stoppet, blev målt til 1018, måske den kommer længere ned, alkohol lige nu på 6,8 %
Nu skal den bare have lov at stå et par uger inden den komer på flaske.
På flaske den 5. november 2009.
FG er på 1015, trods ringe aktivitet i gærspanden så er den alligevel gæret yderligere ned. Alc er på 7,3 %
Tålmodighed er en dyd!
23. bryg 20. november 2009 Engelsk Old Ale
Forberedelse
Det er vist det sidste bryg i år, så jeg anvendte hvad der nu var på lager.
På beercalc falder den ud til fordel for en Old Ale, med en alkohol procent i den lave ende for typen (omkring 6,5 %) men nu må vi se hvordan den smager.
18 liter med OG 1065
Stukket om den 6. december 2009
Vægtfylde er på 1018
Den har stået lidt længe på første fermentering, en lille prøvesmagning bar præg af markant gærsmag.......
Nu skal den vist bare stå rigtig længe inden den kommer på flaske.
På flaske den 27. december 2009
Den stod et par dage i vinterkulden inden flaskning
FG er på 1016 og det giver en alkohol styrke på 6.5 %
Bedømmelse: