57. bryg 7. april 2014 Porter
22 liter OG 1065
Brygget af diverse rester og 1 kilo spraymalt.
Humlen er at ældre dato så der kom lidt rigeligt i (for en sikkerheds skyld)
2 breve af S-04 (for en sikkerheds skyld) gæring i gang efter 3 timer.
Er nu gået over til gas :-)
Noter mht. vand:
opvarmet 20 liter til 80 grader
mæsket med 11+4 liter, resten i kog til temperatur regulering
tilført vand som opvarmes til kogepunktet til udmæskning i alt 25 liter
efter udmæskning flyttes resten af vandet til den gamle gryde, temperaturen reguleres til 79 grader ca. 18 liter
Opsamlet 30 liter urt, reduceret til 22 liter til gæring
18. april 2014
Stukket om denne dag SG er 2022 hvilket måske er lidt højt. Valgte at stikke om til tapspand, hvis G ikke flytter sig over det næste dage flaskes den med sukkeropløsning direkte i flasken. 6% er da fint.
21. april 2014
På flaske denne dag FG 2022 = 6 %
Karboneret med sukker direkte i flasken 3-4 gram i en 0,5 liters flaske
58. bryg 17. april 2014 Brown Ale
38 liter OG 1065
Brygget med Nannas og Jacob samt deres venner og på det nye setup, altså mæskning i gryden. :-)
Havde en spand med falsk bund i gryden, det kunne lige gå men prøver en "rigtig" falsk bund næste gang.
Bruger samme vand forhold næste gang:
Ind mæskning 35 liter og til 25 liter til eftergydning.
1. maj 2014
Stukket om SG 1018 = 6% +
13. maj 2014 2014
På flaske og 2 mini keg denne dag.
Trods aktivitet i gærlåsen have SG ikke flyttet sig inden for et læsbart område.
Alkohol 6,2 %
59 bryg. 13. maj 2014 Amerikansk Pale Ale
Bryggede en SMASH på MO og Cascade.
10 kilo malt mæsket i 35 liter vand og sparget med 25 liter.
Opsamlet 50 liter urt kogt, reduceret til 27 liter til gæring, lidt spild da en slange flækkede og en del snask i bunden da jeg anvendte humle pillets.
Min nye falske bund og recirkulering samt omrøring fungerede helt perfekt. Ingen spor af brændt malt eller sukker i bunden.
Malten blev kværnet lidt groft for en sikkerhedsskyld da det var første gang med den falske bund. OG 1058.
Stukket om og tørhumlet i 8 dage og på flaske den 28. maj 2014.
FG endte på 1011.
Alkohol 6,2 %
60 bryg (måske en julebryg)
Sådan lidt impulsivt blev der brygget lørdag den 22. juni 2014
38 liter på 2 spande med en OG på 1069.
Brygget på Marris Otter, en smule Cara Rye samt Sylva humle.
Tilsat en lille smule nelliker og stjerne anis.
Blev mæsket lidt for højt............70 grader!
Er yderst tilfreds med min nye gryde og gas.
Mæskeforholdet med 35 liter vand og 10 kilo malt er hvad der er plads til.
Sparge vand er 25 liter så hvis vi forudsætter at malten optager 10 liter vand så er der 50 liter urt til kogning.
Næste gang jeg brygger vil jeg ikke gå så meget op udregning af strike temperatur.
I stedet tilsættes malten ved den vand temperatur som der skal mæske ved og her efter hæves temperaturen. Dette skyldes to ting....for det første er det svært at ramme den ønskede temperatur på den anden måde og så så et indlæg på et forum som drejer sig om hvilken betydning det har for malten når den tilsættes vand som er noget varmere en den ønskede mæsketemperatur?
Indhold i 50 liter gryden
8,5 cm. = 10 liter
16,5 cm. = 20 liter
24,8 cm. = 30 liter
29,0 cm. = 35 liter
33,0 cm. = 40 liter
37,0 cm. = 45 liter
Opdatering på den øl
Har flere gode tilkendegivelserfra venner som har smagt den og jeg er også selv meget tilfreds.
Flot mørk kobberfarve og en næsten vingtageagtig smag med antydning alkohol. Den er på ca. 7%