




|
Bryglog 1-5 
1. bryg 29. marts 2007
►Brygaften Så har vi gennemført det. Torsdag d. 29 marts 2007 kl. 17.20 satte vi vand over til 25 liter øl. Vi var færdige kl. 01.30 (det var så blevet den 30 marts) glade, men med små trætte øjne og en hel del erfaringer klogere. Tror at vi kan mindske processen med mindst en time næste gang. Det kræver andet koge udstyr. Klavs og Casper har lavet et bryg tidligere, det deltog jeg ikke i. Udstyret er nu optimeret, vi er blevet klogere, men har meget at lære. ►september 2007 Resultatet blev en meget svag øl, 2 % hvis jeg husker rigtig, Næsten ingen skumdannelse, men det smagte da af øl. Der var og en del bundfald og og deraf skum, de sidste flasker blev hældt ud.

2. bryg 5. oktober 2007 Garage IPA (GIPA) ►Brygaften Casper og jeg har lavet andet bryg! (Klavs var desværre forhindret) Ja der skulle gå lang tid inden vi genoptog arbejdet med at lave vores egen øl. Vi har benyttet tiden til at undersøge og læse mere om processen. Vi var enige om at benytte os af batch sparging (køletaske modellen) Det gav en forbavsende klar urt. Det næste indsats områder bliver mere blus på gryden og bedre udnyttelse af malten. Med hensyn til det første, så er næste skridt at monterer et nyt varmelegeme (vaskemaskine 1950W) i vores 35 l. gryde. Med hensyn til udnyttelse af malten, så begik vi den fejl ikke at rører i malten, da vi hældte vand på 2. og 3. gang. Malten var muligvis lidt for grov, men vi ser lige hvordan det går næste gang, inden vi ændre på dette. Vi bryggede en Garage IPA (Vi stod i garagen) den er omstukket og skal måske flaskes næste weekend 27-28 oktober, vi skal også brygge en Belgisk Dubbel fredag den 26 oktober, så der bliver noget at se til. ►28. oktober 2007 Tørhumlet ved 2. gæring Tappet på flasker denne dag, tegner rigtig godt. Alc % 5,1 ►11. november 2007 Så er der kommet etiketter på og den første øl blev smagt lørdag den 10. november. Et vellykket bryg, en ret typisk (kraftig) IPA med god kulsyre og fin skumdannelse som dog ikke holdt så længe.
3. bryg Super Dubbel fra Uggerbryg. ►Brygaften På trods af problemer med termometer og et varmelegeme der stod af.... samt en boremaskine som ikke bestod den endelige prøve ved maltmøllen, så kom vi igennem 3. bryg. Da vi gik hjem var humøret ikke så højt, men efter en nats søvn kan vi se tilbage på en brygaften, som endnu engang har løftet os et trin op på erfarings stigen. Tidsforbruget er forkortet, og der er mere tid at hente. ►4. november 2007 Den er omstukket, en herlig duft og en god farve. Glemte at tage billeder!!!
4. bryg 30. november 2007 Imperial Porter ►Forberedelse: Vi brygger den 30. november 2007. Det bliver en Imperial Stout, baseret på hvad vi har på "lager" Nu er udstyret yderligere optimeret, boremaskinen som gik kaput ved sidste bryg, er nu funktions dygtig igen. Vi har også lavet et lille udsugningsanlæg af en flex slange og en ventilator fra en computer. Ved sidste bryg aften var der lidt rigelig fugt på væggene, der håber vi at kunne undgå denne gang. ►Brygaften Imperial Porter bestående af hvad vi havde på "lager" altså rester af umalet malt og humle. Den blev meget mørk, og der var meget bundfald ved første omstikning. Alt udstyret virkede optimalt, selv flügger malerpinde til at holde chilleren. Denne aften flaskede vi også vores 3. bryg. ►9. januar 2008 Flasket denne dag, alkohol på 5,4% er i underkanten for denne type, som helst skal over 6,3%
5. bryg Belgisk Dubbel 6,3% ►Forberedelse Jeg har i noget tid overvejet også at brygge alene. Det er der flere grunde til: -Det er lettere at finde en tid der passer. Det har været svært at finde tid sammen med de 2 andre. -afprøvning af mit opfinder gén. -at følge processen fra start til slut, tidligere foregik gæringen hos en kammerat. -på en eller anden måde er det rart selv at samle erfaringer. Minus er det hyggelige samvær sammen med Klaus og Casper. Derfor betyder min nye status som "selvstændig" at jeg fortsat vil brygge sammen med disse 2 når vi alle kan finde tid. Måske kan vi med mit anlæg brygge større portioner sammen, eller lave 2 bryg pr. gang. Teknisk information Boil Volume 20 liter Varmeenheden er fra en kogekedel med en effekt på 2000w Tilslutning sker med et PC strømkabel som passer til stikket på varmeenheden som er beskyttet af en plastdåse, sat fast med patentbånd. Chiller er håndrullet, virker tilfredsstillende. 16 liter nedkølet til 20c. på 25 minutter. ►Brygaften Jeg havde besluttet at prøve igen med den Dubbel vi lavede ved 3. bryg. Den er tilpasset lidt, da det ikke var muligt at få helt de samme typer malt og humle der hvor jeg handlede. Smack af gær gik ikke helt som planlagt, da den ene pose stadig var hel. Puttede det hele i en halv liter kogt og afkølet vand samt 100g sukker. På brygdagen var der meget lidt aktivitet, men med en S-04 i baghånden startede brygningen. Der blev ikke brug for den S-04 ►Opdatering 20. maj 2008 Flasket, OG viste stadig 1020. Der har sikkert været en fejl i min aflæsning for en senere kontrol aflæsning viste 1014. Der havde jeg flasket med 85. gram sukker og lidt afkølet kogt vand. Alc.% 6,4 ►Opdatering Omstukket efter 10 dage OG faldet til 1020 I gærrøret er der en 12 års Chivas, jeg bryder mig ikke om Whisky og den har sikkert stået i skabet i mere end 10 år. ►Status 6. juni 2008: Skal smages denne weekend ►Status 7. juni 2008: Kunne ikke vente, så en flaske blev knappet op i går. Havde delt en Skands New Stout med Ulla. Hun bemærkede at min udgave Belgisk Dubbel havde samme lidt sødlige duft. Er meget tilfreds med skumdannelsen, står flot, falder hurtigt til ca. 0.5 centimeter hvor det holder sig utrolig længe og efterlader lidt flotte gardiner på kanten af glasset. Den er relativ sød at denne type at være, måske restsødmen kan omsættes til en lidt bedre karbonering? Sødmen er måske det man beskriver som rosiner, er tilpas maltet og sødmen efterfølges af lidt friskhed. Jeg er sgu meget tilfreds! ►Har senere smagt den nogle gange, er sgu stadig tilfreds.
Bryglog 6-10  |