Skurbryggeriet

Håndbryg, en hobby du kan dele med dine venner

      

 

FORSIDEN     HÅNDBRYG     BRYGLOG     BRYGGERIET     OPSKRIFTER     SMAGTE ØL     ØLHUNDEN     PÅ LAGER     ØLSMAGNING     KONTAKT

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Casper efter veludført arbejde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Bryglog 6-10

 

6. bryg 23. maj 2008 Gentagelse af succesbryggen GIPA

►Forberedelse:
Denne gang bryggede jeg sammen med Casper.
Klavs med en højgravid hustru havde valgt at springe over.
Det var nu godt for midt i bryggen ringede han og fortalte at fødslen havde resulteret i en velskabt dreng. 
Udstyret var lidt spredt, så det var samlet ind, malt og diverse var hjemkommet.
Har fundet en god malt pusher...........
Casper ville denne gang være lidt økologisk, nemlig at genbruge opsamlet regnvand til at køle urten med.
Dette udstyr skulle lige modificeres.
Ulrik skulle afprøve et nyt hævert system.
►Brygaften
Vi havde valgt at male vores malt finere end vi plejer.
Det blev desværre for fint, med stock til følge.
Mæskningen forløb meget flot 68c konstant i køletasken.
Sparging gav naturligvis problemer, varierende temperatur, men
inden for det acceptable.
En lidt uklar urt blev opsamlet, med sug, pumpe og for meget omrøring.
Rune kikkede forbi og lærte os det lille trick at klemme slangen sammen
og mindske gennemløbet. På den måde kan man fastholde undertrykket
i slangen, men det kræver toldmodighed. Heldigvis havde Casper
noget godt øl vi kunne nyde imens.
ENDNU ET TERMOMETER ER KAPUT, DET ER
NR. 4 DER ER GÅET I STYKKER FOR OS!!!!
►24. maj 2008:
SMS fra Casper: Det bobler godt..
►4. juni 2008
Omstukket og tørhumle tilsat.
En erfaring rigere blev vi også denne gang, hanen var ikke
skruet ordentlig på, så der blev spilde lidt øl på gulvet.
Resultat: 22 liter med en OG på 1073, sat til gæring med en S-04
►24. juni 2008
Tappet på flaske
OG 1014 = 7.6 %

 

7. bryg 30. maj 2008 GIPA igen

►Forberedelse
Denne gang bryggede jeg sammen med Casper.
Vi havde alt klar og kom fint i gang.
►Brygaften
Vi havde valgt at male vores malt grov og endte med en OG på 1061, næste gang skal vi finde en middelvej.
Mæskningen forløb igen flot.
1 sparging, og de efterfølgende gik fint, men vi mangler erfaring så vi kan ramme temperaturen mere præcist, frem for at hælde næsten kogende vand eller koldt vand i køletasken for at regulerer til den rette temperatur på 78 grader.
Urt blev opsamlet, stille og roligt, syntes lidt uklar selv om vi havde gjort os umage.
I slutningen af humlekogningen sås nogle meget porøse flager som flød rundt, troede at der var gået hul på en humlesok, men det var ikke tilfældet. Hvad var det så?
25 liter sat til gæring på en S-04
►31. maj 2008
Gæringen startede pludselig denne eftermiddag.
►12. juni 2008
Omstukket og tørhumle tilsat, havde desværre ikke nok humle.
Resten tilsættes torsdag eller fredag.
►24. juni 2008
Tappet på flaske.
FG 1012
►22. juli 2008
Prøvesmagt denne dag. Er mere mørk end bryg nr. 1 som er vores referencebryg. (den var vi meget tilfreds med)
Er nok lidt for humlet, men det fortager sig sikkert.
Skumdannelsen er fin, men falder hurtigt.
Der er ikke meget kulsyre i, dette er vist noget vi skal til at arbejde med.
Slet ikke som bryg nr. 2, men bestemt ikke dårlig
Er vist en øl som skal ligge nogle måneder.

 

8. bryg 5 juni 2008 Super Dubbel

►Forberedelse
Alt er klar i skuret.
Maltkværnen skal hentes hos Casper og så skal jeg reducerer mellemrummet mellem valserne.
►Brygdag
Denne brygdag var min egen.
Valsede med 1.6 mm. hvilke ikke gav problemer med at dræne urten fra.
Resultatet af mæskningen var 21.5 liter
OG (efter kogning) var på 1069 Malt udgjorde godt 5,3 kilo.
Der blev tilsat 4 skærme hyldeblomst de sidste 10 min.
16 liter sat til gæring som startede efter 4 timer.

►Problem
Mit koge setup, svigtede. Termostaten i varmelegemet drillede, så de små og store gryder måtte frem da der skulle koges humle.
Casper kom heldigvis forbi, og han fiksede min kedel, så den er klar til at koge igen.
►Erfaringer
Skal valse med 1.4 næste gang?
Sparge vandet skal nok hæves til 92c
Spændings regulator er bestilt hos RS, Vibevej NV.
Forventer at kunne justerer de 2000w lidt ned, da humle kogninger er meget voldsom, med stort tab til følge og det giver også mulighed for at holde temperaturen på spargevandet, uden at skulle tænde og slukke hele tiden.
►15. juni 2008
Stukket om denne dag. FG 1012 hvilket betyder at den nærmer sig 7.5 % alkohol. Spændende om den er gæret i bund?
►21 juni 2008
Tappe på flaske, næsten 16 liter med en alc% på 7,7 FG 1010
►22. juni 2008
Smagt denne dag
Ingen spor af hyld, ØV... men en snert af friskhed, måske er det hyld?
Pænt skum som dog forsvinder hurtigt.
Sødlig maltet smag, lidt flad i forhold til bryg nr. 5.
Med så kort tid på flaske, håber jeg at den bliver bedre.

 

9. bryg 9. juli 2008 Super Dubbel (igen)

►Forberedelse
Alt var klar også min nyindkøbte effekt regulator.
Ved ikke om det er nødvendigt, men da jeg har en ventilator
fra en gammel PC har jeg sat lidt køling på.
►Brygdag
Alt forløb planmæssigt, særligt min ny indkøbte effekt regulator bestod sin prøve.
Der er står nu 18 liter, venter at gæringen snart starter.
18 liter er hvad jeg maksimalt kan have i min gryde, når der også skal være plads til humleposer og chiller.
OG er på 1064 med en forventet alc. % på lige under 7.
Stadig en fin % på trods af at der er 2 liter urt mere end bryg nr. 8
Jeg har anvendt samme kvantum malt, godt 5.3 kilo
Har trukket alt den urt ud, som jeg har plads til, samt ekstra til at kompensere for fordampning.
Manglede lidt humle, men tænker at tørhumle ved anden fermentering.
Tilbage på "lageret" er der en del malt, som skal anvendes til et restbryg, sikkert en porter.
►22. juli 2008
Stukket om denne dag.
Har været på ferie, glemte alt om at købe humle, så ingen tørhumling.
Min plan om at lave 3 identiske bryg holdt ikke helt.
Hyld i den anden, for lidt humle i den tredje, samt eksperimenter med effektivitet.
Men alle 3 bryg har udgangspunkt i samme grund opskrift.
►5. august 2008
På flaske denne dag, 31 flasker af 0.5 liter.
FG målt til 1010, virkede ikke så sød som de andre.
Godt at den fik mere tid på anden fermentering.
Denne gang tilsat jeg sukker direkte i flasken, 6. gram pr. liter.
Fik den gode idé at mærke de sidste flasker, der er sikkert lidt bundfald i dem, men de kan bruges til første og anden prøvesmagning.

 

10. bryg: 20. september 2008 Ulriks Altbier

►Forberedelse
Der var tale om et "restbryg"
Manglede kun humle og gær.
Jeg har valgt at lave en Altbier, den skal gære ved ca. 18 grader, hvilket passer godt til årstiden og rum temperaturen.
Brygdag
Det meste gik godt, havde dog (igen) problem med at nå de 78 grader ved udmæskning.

Jeg anvender jo John Palmers metode og mæsker i en køletaske.
Har tidligere lavet en fejl ved 2. spargning, (3. hold vand) men nu eftergyder jeg med 78 grader varmt vand og holder et vand spejl lige over malten.
Anden spargning gik derfor helt fint, kompenserede ved at hæve temperaturen på spargevandet til 82 grader, da masken kun var omkring 74 grader.
Kværnede alt malten ved 1,4 mm. Spargning helt uden problemer, dog faldt temperaturen meget i mæskekaret.
Effektivitet 70%
Startede ud med 21 liter urt med en boil gravity 1053
Kogt ned til godt 17 liter med en OG på 1063 hvilket er lidt for højt til typen
Tror at jeg har lidt at hente på effektiviteten, men jeg er ellers godt tilfreds.
Har nu styr på mængde, metode og fordampning.
Der var dog lige et problem med gæren eller med min tålmodighed.
Trods vellykket smack, var posen helt flad, gærstarter var ligeledes uden liv.
Ingen aktivitet i gærrøret efter 18 timer, så jeg puttede lige en S-04 for en sikkerheds skyld.
►29. september 2008
Stukket om denne dag.
Gæringen er forløbet som normalt, trods problemer i starten.
►19. oktober 2008
15 liter på flaske denne dag,.
FG 1011 giver en alc. % på 6,7