Skurbryggeriet

Håndbryg, en hobby du kan dele med dine venner

      

 

FORSIDEN     HÅNDBRYG     BRYGLOG     BRYGGERIET     OPSKRIFTER     SMAGTE ØL     ØLHUNDEN     PÅ LAGER     ØLSMAGNING     KONTAKT

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Bryglog 16-20

 

16. bryg 31. maj 2009 Ulriks 2. Hvedeøl

►Forberedelse.
Jo, alt er på plads. Malt, gær og humle er indkøbt.
►Brygdag
Hmmmm...Egentlig en fin brygdag, lidt bøvl med strømforsyningen til maltkværnen, og en humlesok hvor jeg havde glemt at binde kunde, men ellers gik det fint.
Min "gryde" er ikke så stor. Normalt sætter jeg 18 liter til gæring, der ud over havde jeg opsamlet 7 kavent som jeg kogte ind til 5 liter. På spanden er nu godt 22 liter hvedeøl.
Ingen tilsætning af andre smagsgivende ting end malt, gær og humle.
OG er på 1044
Gærer på Danstar Munich. Hvis den kommer ned på 1010 giver det en alc. % på 4.5
►13. juni 2009
Stak den om for 6 dage siden og i dag er den så kommet på flaske.
FG 1007 alkohol 4,9 %

 

17. bryg 5. juni 2009 Ulriks Smoked Imperial Porter
►Forberedelse.

Det lille lager af malt indgik i dette restbryg.
►Brygdag
I alt 6 kilo malt, hvilket er i overkanten af hvad jeg har plads til i mit mæskekar.
Opnåede fint mæske temperatur, men tror ikke at der plads nok til at opnå mash out, da der skal en del vand til for at hæve temperaturen til 78 grader.
Denne erfaring har jeg dog til gode, der opstod stock mash, ikke bare uendelig langsomt gennemløb, der kom intet ud!
Der var en del mørk, ristet malt. Trods ihærdig forsøg på at valse groft endte det altså ikke godt
Dette og maltens beskaffenhed (noget har ligget ret længe) har indflydelse på en ret ringe effektivitet.
16 liter med en OG på 1056
Alligevel står der nu godt 18 liter og gærer på en Nottingham, da jeg har kogt 7 liter kavent ind til 2,5 liter.
Her er billeder af min nødopstilling da jeg skulle filtrerer urten fra.
Det fungerede fint, blev senere "modificeret" med yderligere 2 huller.
Er egentlig godt tilfreds med denne løsning, når det nu ikke kunne være anderledes.
►13. juni 2009
Stukket om. 1015 så det bliver vist ok med styrken.
En lille smagsprøve tyder på, at det ikke er gået helt galt med brygget.
►5. juli 2009
Så kom den på flaske FG 1013 giver en fin alkohol procent på 5,7.
Karboneret med 7 gram sukker/liter.
Tegner stadig godt både farve og smag er lovende, men nu skal den have lov og ligge til det bliver vinter.

 

18. bryg 14. august 2009 "Belgisk" Blonde
►Forberedelse.
Har købt 25 kilo Fawcett Maris Ottar Pale Malt, min foretrukne basis malt, til en uhørt lav pris, et større parti er netop ankommet til DK, så kvaliteten er i top.
Resten er købt i Maltbazaren.
Totalt malt forbrug er 5,3 kilo og der tilsættes 250 gram sukker til sidst i kogningen.
Har hentet den store gryde hos Casper, i håbet om at udnyttelsen af malten er optimal.
Har kværnet malten med 1,7 millimeter mellem valserne, større afstand end jeg plejer, men det "føltes" rigtig.
►Brygdag
Alt forløb godt, dog er 2000w i gryden lige i underkanten, men det gik fint..
Tidsforbruget er godt 6 timer og så er der lidt efterfølgende rengøring.
Data til eget brug.
5,3 kilo malt er en passende mængde.
Mæsket ved 65,7 grader målt i midten af spanden, efter en time var temperaturen kun faldet med 0,7 grader.
Mash out ved 80 grader, hvilket er lidt for højt, men havde ikke plads til at tilsætte koldt vand!
25 liter urt opsamlet, reduceret til 21,5 liter. Et svind på ca. 15%
(havde regnet med et større svind, derfor en noget tyndere urt en forventet)
Nedkølet på 40 minutter med et vandforbrug på ca. 150 liter
Vandet er opsamlet, bruges til rengøring og til blomster vanding.
Sparging endt ved 1023.
OG er på 1061, med en forventet alkohol procent på +5,7, så en stærk Belgisk Blonde bliver det altså ikke
Gæt tilsat ved en temperatur på 29 grader klokken 21.30, kraftig gæring i løbet af natten, gærrøret blæst tomt, så de 29 grader er ikke noget problem.
►23. august 2009
Stukket om vægtfylde på 1017, og den næste uge bringer den sikker ned på de forventede 1015
►28. august 2009
Så kom denne øl på flaske, FG 1016 giver en alkohol procent på 6. Det er helt fint.

 

19. bryg 28. august 2009 Ulriks Jul 2009
►Alt i alt en perfekt brygdag, alle temperaturer overholdt. De forventede godt 18 liter sat til gæring med en OG på 1065.
Målinger som er relevante for min erfaringsdannelse:
Vægtfylde i sidste sjat 1017
Vægtfylde inden kogning (21,5 liter) 1054 øget til 1065 (tilsat 108 gram brun farin), tab under kogning ca. 3 liter. Forventet alkohol 5,6 %
►17. september 2009
På flaske denne dag, FG 1016, giver en alkohol på 6,5%
En rar note af stjerne anis som lover godt for min først julebryg.

 

Assisterende brygger. 5. og 6. september 2009
►Her deltog jeg på håndbrygger standen på Fuglebjerggaard.(høstmarked)
Det er måske ikke på sin plads at medtage denne store oplevelse på min bryglog, da det ikke var mig som stod for brygningen, men derimod Niels Kildeskov og Poul Erik Sørensen begge fra Hillerød Bryglaug. Jeg syntes dog at denne dejlige weekend på en eller anden måde skal synliggøres.
BILLEDER HER
Billederne her under er taget da vi stillede standen op lørdag morgen.
Lørdag bryggede Niels en mørk Tjekkisk pilsner og søndag bryggede Poul Erik en belgisk inspireret julebryg, et bryg som fik en radikal ændring af opskriften, da Per Kølster tilbød at vi kunne anvende frisk aromahumle. Der er tale om humle af typen Winge1.
Humlen, altså Winge1 (eller er det Winge 1) blev plukket i fællesskab søndag og anvendt få timer efter. Der er nu noget ganske særligt ved at plukke humle, som kan føres tilbage til professor Winges arbejde fra 1910 og så stå her i 2009 hvor de dyrkes på Fuglebjerggaard!

 

 

 

 

20. bryg 19. september 2009 Ulriks Jul #2 (Jule Stout)

►Denne gang skulle Casper og jeg prøve at nå maksimum i forholdt til mængde, 7,3 kilo malt resulterede i en ukendt mængde urt (sikkert omkring 33 liter) som endte med 27 liter på gærspanden.
OG på 1057 hvilket er i underkanten af hvad vi havde forventet.
Vi justerede med lidt mere humle end planlagt, forventet IBU på 39.
Det blev en meget mørk øl, vi er vist i Stout klassen og en effektivitet på kun 64 %
Selve mæskningen gik fint, men ved mashout havde vi ikke plads til at hæve temperaturen helt op og hele molevitten måtte flyttes og vi anvendte "spand i spand" da vi siede urten fra, med et ukendt temperatur forløb til følge.
Læren for denne bryg er:
- at malt mængden skal nok være omkring 6,8 kilo.
- at "spand i spand" er et ret godt alternativ når der er stuck mash.
- at man skal være varsom med de meget mørke malte, det kan resultere i at mæsken sætter sig.
- der skal være et rimeligt forhold mellem væske og malt, altså at mæsken ikke må være for grødagtig, hellere som en tyk suppe.
- at ærgerrighed, som i alle andre af livets forhold, sjældent betaler sig.

Trods lidt problemer var det en dejlig brygdag, opståede problemer blev løst, og Casper fik lavet strøm til maltkværnen så vi i fremtiden ikke skal tænke på at lade batteriet op.
►29. september 2009
Stukket om denne dag, en meget mørk udgave. En antydning af stjerne anis, tyder på at det ikke er for meget.

 

►8. november 2009
Så kom denne øl på flaske. FG på 1022 er lidt højt, giver en restsødme som faktisk klæder denne øl.
Alkohol bliver på 4,6 % altså pilsner styrke.