Bryglog 21-25 
21. bryg 26. september 2009 Engelsk IPA
►Brygdag En OK bryg dag, mæskning efter planen, dog en rimelig "vandet" mæsk, altså lidt tynd. Her taler jeg ikke om sukkerindholdet, men vandforholdet i forhold til malt. Ved første aftapning var der næsten 10 liter! Ingen billeder og ingen akutte problemer, og så alligevel. JEG SKAL BLIVE BEDRE TIL AT FØRE LOGBOG!!!!!!! Står nu i den situation at jeg faktisk ikke ved hvad OG (original gravity) er. Første aflæsning var på 1066 og det var faktisk som forventet. En senere kontrol aflæsning var på 1054!!! Her var urten faldet til 20 grader. Et eller andet sted har jeg klumret i min måling Boil gravity var målt til 1052 og det står i rimelig forhold til det først målte (1066) Urt aftapningen stoppede ved 1025. 21 liter reduceret 18 liter som jeg plejer. En lidt uklar urt er nu sat til gæring på en Nottingham fra Danstar. Forventet alkohol mellem 5 og 7 % ►27. september 2009 Gæring er startet stile og roligt, ingen tegn på stormgæring efter de første 24 timer. Jeg har overvejet at købe et refraktormeter, men er ikke sikker på at det er en god investering. Har i stedet kontroleret min flydevægt, den måler korrekt, i modsætning til min ny indkøbte flydevægt som måler 2 streger for meget.
►Stukket om den 7. oktober. Var på 1012 og jeg forventede egentlig at den var færdig gæret, men der har været god aktivitet i gærrøret de efterfølgende dage.
►14. oktober 2009 På flaske FG 1010 Det vil sige alkohol er mellem 5,8 og 7,4 % når jeg tager hensyn til min fejl aflæsning. Den virkede lidt uklar, smagte fint humlet og uden restsødme. Karboneret med 106 gram sukker, 15.5 liter på flaske.
22. bryg 10. oktober 2009 Belgisk Pale ale
►Forberedelse. Har købt ind til en Belgisk Pale Ale, skulle afprøve dekotions mæskning, altså trinvis at hæve temperaturen ved at ud tage en portion og koge den i 20 minutter og føre den tilbage i mæsken. ►Brygdag. Det gik fint, men der er lidt mere arbejde ved at brygge på denne måde. Tror ikke at det er en måde jeg vil bruge frem over. Kogte urt i den store gryde, 27 liter reduceret til 21 liter som begyndte at gære efter 2 timer. OG 1069, men jeg har også tilsat 1 kilo lys kandis.
Forventet alkohol på 6.9 % Humlet med 100 gram Bobek som bitter humle, ingen aromahumle.
Bliver måske lidt mere humlet end typen skal, men lad os nu se. ►Stukket om den 18. oktober. Gæringen var stoppet, blev målt til 1018, måske den kommer længere ned, alkohol lige nu på 6,8 % Nu skal den bare have lov at stå et par uger inden den komer på flaske.
►På flaske den 5. november 2009.
FG er på 1015, trods ringe aktivitet i gærspanden så er den alligevel gæret yderligere ned. Alc er på 7,3 % Tålmodighed er en dyd!
23. bryg 20. november 2009 Engelsk Old Ale
►Forberedelse
Det er vist det sidste bryg i år, så jeg anvendte hvad der nu var på lager.
På beercalc falder den ud til fordel for en Old Ale, med en alkohol procent i den lave ende for typen (omkring 6,5 %) men nu må vi se hvordan den smager.
18 liter med OG 1065
►Stukket om den 6. december 2009
Vægtfylde er på 1018
Den har stået lidt længe på første fermentering, en lille prøvesmagning bar præg af markant gærsmag....... Nu skal den vist bare stå rigtig længe inden den kommer på flaske.

►På flaske den 27. december 2009 Den stod et par dage i vinterkulden inden flaskning FG er på 1016 og det giver en alkohol styrke på 6.5 % Bedømmelse:
24. bryg 20. april 2010 "Belgisk Ale"
►Forberedelse
Et impulsbryg, vejeret var godt og jeg havde fri. En øl baseret på Maris Otter og lidt Munich.
First Gold som bitterhumle og Bramling som aroma humle. Havde ikke nogen belgisk gærtype så jeg håber at aromahumlen kan bidrage med lidt gode noter.
►Brygdag
Mit nye fastmonteret filter virkede godt, tror at slidserne skal vende op næste gang (som vist på billedet) Brygtiden var på 6 timer (incl. oprydning) hvilket var hurtigt. Effektiviteten var kun på 65 % ØV.
Tilsatte lidt brun farin og OG kom "op" på 1061 Gærer lystigt på Safale us-05
►Stukket om den 30. april og G på 1009, så den er nok færdig:
Forventet alkohol 6,9 %
►8. maj 2010 så kom den på flaske, alkohol er på 6,9% Bedømmelse: Dette bryg er ikke så vellykket med hensyn farve: Er langt fra en belgisk type og øllen skal vist ikke præsenteres for andre.
25. bryg 22. april 2010 "Jubilæumsbryg"
►Forberedelse Jeg har købt en ny maltkværn af mærket Corona, den er jeg ret tilfreds med.
Brygget er en variant af min julebryg men uden koriander.
I stedet har jeg tilsat 5 gram engelsk lakrids.
Ikke alt lakridsen var opløst, der lå lidt på bunde af mælkespanden da jeg skulle gøre den ren.
Der står nu 18 liter og gærer lystigt efter få timer (us-95)
Den er mæsket ved 66 grader.
Typen er en porter med middel humle.
Igen var der ikke så god effektivitet men.....
NU! ved jeg hvor jeg skal sætte ind .
OG 1063
►Stukket om den 30. april og 1015. Forventet alkohol 6,4 %
Der var en fin antydning af lakrids, så det blev ikke nødvendigt at tilsætte mere.
►8. maj 2010
Så kom den på flaske, alkohol er på 6,4%
►29 maj 2010
Der lugtede lidt af øl på første sal..... det er så første gang at jeg har konstrueret en flaskegranat.
Det er vel ok efter 25 bryg :-D
Har åbnet en øl men det lader ikke til at det er et generelt problem for dette bryg.
Bedømmelse: Er sådan set tilfreds med dette bryg, den er ikke så vel karboneret men en øl som godt kan tages med til smagning i Hillerød Bryglaug.
|