|
Bryglog 36-40 
►Bryg 36 26. juni 2011 Bryggede en IPA, malten er lidt rester.................humle skulle være tæt på Brøckhouse IPA og så alligevel ikke.
25 liter på spanden, OG 1058................forventet slut % er 5,8 Havde stuck mash og måtte rører og filtrerer igen. Havde på det tidspunkt 21 liter med en vægtfylde på 1058, men med lidt arbejde og yderligere 9 liter aftappet blev det altså til 30 liter, kogt ind til 25 liter. Gærstarter er ikke noget som jeg går så meget op i, denne gang er der tale om en vådgær, WLP 013. Håber at det går............
(målte på urtstyrken undervejs mens jeg siede urten fra, ved ikke om det skal/kan bruges til noget. De første 6 liter havde en urtstyrke på 1096, de næste 11 liter havde en styrke på 1045.
Jeg tappede yderligere 4 liter, urtstyrken på de nu opsamlede 15 liter var på 1042
►27. juni 2011 Gærer lystigt :-)
►28. juli 2011 Efter mere end 30 dages gæring kom denne øl på flaske.
FG 1007 og en alkohol på 6,8%
Igen har jeg anvendt 7 gram sukker pr liter til karbonering. Jeg var lidt i tvivl om øllen skulle være inficeret, valgt at komme den på flaske og så se hvad der sker........
Se tråd her
►Bryg 37 21. august 2011 Høstmarked Stout/1
Bryggede en stout, den første af en serier på 3 med variationer. Grundopskriften er denne: OPSKRIFT STOUT Den er svagt humlet med Target og Cascade.
Der står nu 21 liter øl og gærer.....og det der med gærstarter det bruger vi ikke her! Flasken åbnes, kommes i urten men den plasker fra kogekaret og i løbet af natten bobler det lystigt. OG 1057 Anden gang brygges der på Fuglebjerggaard sikkert med frisk humle og der er anvendes en smule mere mørk malt.
Sidste gang bliver så hjemme på skurbryggeriet, her vil jeg gerne opnå en stærk bryg med kraftig humle og masser af citrus noter.
Jeg har nu endelig fundet frem til en metode og mængde som passer mit temperament og bryghusets udstyr. Mæskebeskrivelse ved ca. 5 kilo malt, udbytte 28 liter urt som koges ind til
ca. 21 liter.
1. Batch 10 liter vand kommes i køletasken. Temperaturen på vandet skal være ca. 83 grader, da køletasken optager noget varme. En temperatur på 78 grader i køletasken er målet. (alternativt kan der varmes direkte i køletasken med dybkogeren) Her efter tilsættes malten. Forventet temperatur på 66- 68 grader opnås. Der reguleres med kogende, koldt vand eller vand med en temperatur på 66-68 grader til mæsken har en tilpas konsistens og rette temperatur.
Der røres med 10 minutters mellemrum, mål temperaturen efter en halv time, et fald på 1 grad er ok, ellers tilsættes lidt kogende vand. Efter en time recirkuleres og urten tappes af, forventet 6 liter. Noter mængden af opsamlet urt.
2. Batch (udmæskning) Spild kogende vand tilsættes køletasken, en liter af gangen, langsomt og under omrøring til der opnås en temperatur på 78 grader. Henstår 10 minutter. Det er vigtigt at noterer hvor mange liter vand der tilsættes, hvis der skal batch sparges, sikkert 10 liter vand.
Noter hvor meget vand der bruges til udmæskning
Urt recirkuleres og aftapning begyndes, forventet udbytte af dette andet batch er 10 liter, altså det samme mængde som brugtes til udmæskning
Når der er et vandspejl lige over malten, tilsættes forsigtigt 78 grader varmt vand, altså den resterende mængde så den samlede urtmængde bliver eks. 28 liter.
Indmæskning opsamlet 6 liter, udmæskning opsamlet 10 liter....der skal altså sparges med 12 liter vand.
Lad urten løbe til der ikke er mere.
I stedet for ovennævnte metode kan der anvendes fly sparge. Ved fly sparge tilsættes også 78 grader varmt vand, langsomt mens der tappes, Men her tømmest karet ikke, i stedet måles urtens styrke og urtaftapningen stoppes når når den er eks. 1015 eller 1020 (nogen siger 1008) Man kan også smage på urten, den har meget lidt sødme på dette tidspunkt og den må ikke være bitter.
►30. august 2011 Stukket om og SG er på 1010, lidt lys af en porter at være men den dufter og smager dejligt. Alkohol er på 6.2 %
►Bryg 38 3. september 2011 Høstmarked Stout/2 Så blev der brygget igen, og igen på vores stand på Fuglebjerggaard på det årlige høstmarked. En gentagelse af bryg nr. 37 dog med lidt mere hulme og en anelse mørkere. Brygdagen gik godt selv om jeg var lidt spændt ved at skullle bryge live, fik god hjælp af Poul-Erik og Niels som gav sig tid til at snakke mens jeg bryggede. Det var ikke muligt at nedkøle urten så den kom på spand og stod ude natte over, om morgne tilsatte jeg gæren, en vådgær lige fra køleskabet, inge gær starter.......stik imod hvad alle anbefaler. Svag gæring efter 10 timer og efter 24 timer gærer den lystigt.
22 liter på spanden OG 1057 ►Stukket om efter 7 dage SG 1010 og det bobler stille og roligt videre. ►På køl.
|